De geschiedenis van sous-vide koken

Vandaag nemen we je even mee naar Frankrijk. We slaan de veelbesproken croissants en jus d’orange even over, maar gaan het over de sous-vide kooktechniek hebben. Sous-vide betekent in het Frans letterlijk ‘onder vacuüm’ (sous = onder en vide = vacuüm) en wordt gebruikt voor de gelijknamige techniek die sinds de jaren ’70 bestaat. Waar het vacuüm verpakken van voedingsmiddelen in het begin vooral gebruikt werd voor het verlengen van de houdbaarheid ervan, brachten twee Franse (sterren)chefs hier in 1974 verandering in. Zij besloten een oplossing te bedenken voor het feit dat er maar liefst de helft van het gewicht verloren ging bij de bereiding van ganzenlever. Door het in plastic te wikkelen en sous-vide te bereiden, ging er slechts 5% gewicht verloren. Een nieuwe kooktechniek was geboren.

BEKIJK ONZE VACUÜMMACHINES

Hoe werkt sous-vide koken?

Bij de sous-vide kooktechniek wordt het voedsel vacuümverpakt en vervolgens gedurende een x-aantal uren gegaard op een constante temperatuur (van 0 tot 100 graden) in een waterbad. Water is een uitstekende warmtegeleider en maximaliseert het contactoppervlak voor warmteoverdracht, zodat het vacuüm verpakte voedingsmiddel gelijkmatiger en beter gaart. Dankzij de relatief lage watertemperatuur blijft het product ook na urenlang garen mals en smaakvol. Omdat je deze temperatuur zelf instelt, behoud je de volledige controle over het kookproces en kun je je ondertussen met andere onderdelen van het menu bezighouden. Sterker nog: een stuk vlees dat te ver gegaard is, behoort tot het verre verleden dankzij de Na het garen in de sous-vide koker kan het gegaarde voedsel direct gegeten, gebrand, gebakken of gegrild worden. Door de sous-vide bereidingswijze toe te passen, wordt de maximale kwaliteit van het voedingsmiddel behaald en zowel de smaak als de textuur en de voedingsstoffen optimaal benut. Sterker nog: kruiden en specerijen een versterkende werking door het vacuüm, de geringe hoeveelheid vloeistof en de lange bereidingstijd. Houd hier rekening mee bij het vooraf kruiden van de voedingsmiddelen.

Vis, vlees én groente sous-vide koken

Vlees, vis en gevogelte zijn het meest bekend als het gaat om sous-vide koken. Van een stuk buikspek tot een goede entrecote en van eendenborst tot een mooie moot zalm: in principe kun je op ieder gewenst voedingsmiddel de sous-vide kooktechniek toepassen. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat je naar hartelust kunt experimenteren en je gasten hun favoriete gerecht kunt voorschotelen. Voor de vegetariër, de veganist of simpelweg de groenteliefhebber zijn er eveneens ruime mogelijkheden. Het oog wordt gestreeld omdat de kleuren dankzij het sous-vide bereiden geïntensiveerd worden en ook de smaakpapillen blijven zeker niet achter; zo kun je wortelen bijvoorbeeld boterzacht maken en zullen deze smelten op je tong. Wist je echter dat een sous-vide koker en vacumeermachine leiden tot nog veel meer culinaire verrassingen? De patissier in spé kan bijvoorbeeld aan de slag met het tempereren (glad, glanzig en krokant maken) van chocolade, waardoor de meest prachtige taarten binnen handbereik liggen. Kortom: met sous-vide bereiden kun je álle kanten op, van een volledig menu tot smaakvolle onderdelen hiervan.

Sous-vide koken
Solis Sous-Vide Cooker Pro

Solis Sous-Vide Cooker Pro

Deze professionele vacuüm voedselkoker is speciaal ontwikkeld voor liefhebbers van voedsel die op dezelfde manier als top chefs de meest heerlijke gerechten bereiden.

Recommended price 299,90 €
Voir le produit
 
Vacumeerapparaten
Solis Vac Pro Black

Solis Vac Pro Black

Avec cette machine sous vide, vous pouvez conditionner tous les aliments secs comme humides.

Recommended price Prix normal 99,90 € Prix Spécial 79,90 €
Voir le produit
Solis Vac Pro Metal

Solis Vac Pro Metal

Avec cette machine sous vide, vous pouvez conditionner tous les aliments secs comme humides.

Recommended price 109,90 €
Voir le produit
Solis Vac Plus

Solis Vac Plus

Cette machine sous vide entièrement automatisée avec un espace pour un rouleau et une lame de découpage intégrés.

Recommended price 179,90 €
Voir le produit
Solis Vac Mini

Solis Vac Mini

Système d‘emballage sous vide ultracompact avec mise sous vide et thermosoudage entièrement automatiques.

Recommended price 59,90 €
Voir le produit
Solis Vac Quick

Solis Vac Quick

Machine sous vide entièrement automatique, très simple à utiliser, pour mettre sous vide et souder.

Recommended price 79,90 €
Voir le produit
Solis Vac Smart

Solis Vac Smart

Machine sous vide entièrement automatique, très simple à utiliser, avec un récipient à marinades amovible.

Recommended price 89,90 €
Voir le produit
Solis Vac Slimline

Solis Vac Slimline

Machine sous vide qui grâce à son design très fin prend peu de place, est dotée d’un tableau de commande digital.

Recommended price Prix normal 149,90 € Prix Spécial 69,90 €
Voir le produit
Solis Vac Premium

Solis Vac Premium

Cette machine sous vide a également une fonction Pulse Vacuum.

Recommended price 129,90 €
Voir le produit
Solis Vac Prestige

Solis Vac Prestige

Cette machine sous vide entièrement automatisée a également une fonction Pulse Vacuum.

Recommended price 199,90 €
Voir le produit
Solis VacVerti Plus

Solis VacVerti Plus

L’appareil Solis Verti Vac Plus est doté d’un système de mise sous vide entièrement automatique avec un compartiment pour rouleaux, un cutter intégré, les fonctions ingénieuses Pulse Vacuum et Pulse Blow et un panneau de commande par touches tactiles.
Recommended price 0,00 €
Voir le produit
Solis Vac Professional

Solis Vac Professional

Système de mise sous vide automatique avec compartiment de rouleau, découpeur de film, fonction marinade et boîtier en acier inoxydable. Idéal pour le stockage professionnel. Conserve les aliments frais jusqu’à 4x plus longtemps et économise du temps, de l‘argent et des efforts.
Recommended price 349,90 €
Voir le produit
Solis Chamber Vac Pro

Solis Chamber Vac Pro

L’appareil Solis Chamber Vac Pro est un appareil de mise sous-vide compact et professionnel avec une pression maximale de -1,0 bar. Cet appareil a une fonction marinade et permet aussi de traiter les liquides.
Recommended price 699,90 €
Voir le produit
 
Vacumeer accessoires
SOLIS Folie rollen

SOLIS Folie rollen

Dit folie kan gebruikt worden met de vacuümsystemen van SOLIS en zijn verkrijgbaar per 2 rollen van 15 x 600 cm

De folie is perfect te gebruiken in combinatie met de SOLIS Sous-Vide Cooker Pro.

Recommended price 13,99 €
Voir le produit
SOLIS Folie rollen

SOLIS Folie rollen

Dit folie kan worden gebruikt met de vacuümsystemen van SOLIS en zijn verkrijgbaar per 2 rollen van 20 x 600 cm.

Recommended price 15,99 €
Voir le produit
SOLIS Folie rollen

SOLIS Folie rollen

Dit folie kan worden gebruikt met de vacuümsystemen van SOLIS en zijn verkrijgbaar per 2 rollen van 30 x 600 cm.

De folie is perfect te gebruiken in combinatie met de SOLIS Sous-Vide Cooker Pro.

Recommended price 18,99 €
Voir le produit
SOLIS Vershoudzakken

SOLIS Vershoudzakken

Deze vershoudzakken kunnen worden gebruikt met de vacuümsystemen van SOLIS en zijn verkrijgbaar per 50 zakken van 20 x 30 cm.

De vershoudzakken zijn perfect te gebruiken in combinatie met de SOLIS Sous-Vide Cooker Pro.

Recommended price 17,99 €
Voir le produit
SOLIS Vershoudzakken

SOLIS Vershoudzakken

Deze vershoudzakken kunnen worden gebruikt met de vacuümsystemen van SOLIS en zijn verkrijgbaar per 50 zakken van 30 x 40 cm.

De vershoudzakken zijn perfect te gebruiken in combinatie met de SOLIS Sous-Vide Cooker Pro

Recommended price 29,99 €
Voir le produit
SOLIS Zip Vacuum Bag Starterset

SOLIS Zip Vacuum Bag Starterset

De SOLIS Zip Vacuum Bags zijn zowel diepvries- als magnetronbestendig en geschikt voor vacumeren en sous-vide koken. Deze starterset bestaat uit vijf zakken met twee verschillende formaten (20x23 en 26x35 centimeter)

Recommended price 19,99 €
Voir le produit
SOLIS Zip Vacuum Bags 20x23 cm (10 stuks)

SOLIS Zip Vacuum Bags 20x23 cm (10 stuks)

Deze SOLIS Zip Vacuum Bags zijn geschikt voor gebruik met vacumeermachines en sous-vide cookers. Je ontvangt 10 diepvries- en magnetronbestendige zakken met een afmeting van 20x23 cm.

Recommended price 17,99 €
Voir le produit
SOLIS Zip Vacuum Bags 26x35 cm  (10 stuks)

SOLIS Zip Vacuum Bags 26x35 cm (10 stuks)

Deze SOLIS Zip Vacuum Bags zijn geschikt voor gebruik met vacumeermachines en sous-vide cookers. Je ontvangt 10 diepvries- en magnetronbestendige zakken met een afmeting van 26x35 cm.

Recommended price 22,99 €
Voir le produit
SOLIS Vacuum Wijnfles Stopper

SOLIS Vacuum Wijnfles Stopper

Geniet jij graag van één wijntje bij het eten? Met de SOLIS Vacuum Wijnfles Stopper wordt de inhoud van de wijnfles beschermd tegen oxideren, waardoor deze ook meerdaags na openen goed op smaak blijft.

Recommended price 19,99 €
Voir le produit
SOLIS Vacuum Lunch Boxen

SOLIS Vacuum Lunch Boxen

Deze set van twee lunchboxen, beiden met een inhoud van 600 ml, is ideaal voor het krakend vershouden van lunch en het bewaren van bereide maaltijden. Aanbevolen in combinatie met een (SOLIS) vacumeermachine.

Recommended price 39,99 €
Voir le produit
SOLIS Bewaar Container set vierkant

SOLIS Bewaar Container set vierkant

Deze praktische set van twee voorraaddozen zijn ideaal voor het bewaren van vlees; met datumindicatie en weergave van vacuümdruk.

Recommended price 49,99 €
Voir le produit
SOLIS Bewaar Container set zeshoekig

SOLIS Bewaar Container set zeshoekig

Deze praktische set van drie voorraaddozen zijn overzichtelijk, plaatsbesparend en telkens opnieuw te gebruiken.

Recommended price 49,99 €
Voir le produit